Glede na spremembe v tlorisu sem pripravil dva predloga kuhinje in sicer dve U varianti. Prva je brez otoka, druga z otokom. Tloris je dokaj neugoden za postavitev, predvsem zaradi glomaznega dimnika, ki deli kuhinjo in dokaj majhnega tlorisa namenjenega kuhinji (glede na precej veliko jedilnico).
Opis prve ideje od leve proti desni, kot si sledijo elementi:
Globino elementov sem povečal na 75 iz vsaj dveh razlogov in sicer sem na ta način ta ločeni del kuhinje nekako približal drugemu, ki mu sledi, poleg tega pa omogoča pod visečimi elementi tudi nišo za razne pripomočke, začimbe itd. Pomivalec je sedaj desno od korita za lažje nalaganje posode. Nad pultom je tridelni viseči element s krilnim odpiranjem, razdeljen enako kot spodnji s prav tako povečano globino zaradi dostopanja.
Desno od dimnika je podoben niz nizkih in obešenih elementov s tem, da so tukaj 4 globoki predali (85 cm dolžine), zgornji s skritimi notranjimi predali, kot je bila želja naročnika. Na koncu je kuhalna plošča 78 cm in nad njo vgradna napa. Obešeni elementi imajo dvižni sistem front in notranjo polico, do stene pa se zaključi z odprto nišo.
Naslednji ovinek se prične z nizkim elementom (omarica, lahko s kotnim mehanizmom) in nadaljuje z visokimi omarami, kjer so ozki, dvodelni izvlečni element, vgradna pečica, omarica z notranjimi predali, sledi pa kombinirani vgradni hladilnik. Ta postavitev zahteva zaprtje prehoda ter podaljšanje stene v dnevno sobo, kar je tudi naročnikova želja.
Komentar: Kuhinja ima večji tloris odlagalnih površin (pulta) kot otočna verzija (za cca. 20%), vendar pa so površine razpršene in onemogočajo lagodne procese priprave hrane. Najšibkejši člen te kuhinje je razpršenost delovne površine in oddaljenost hladilnika od pomivalnega korita, ki je enkrat daljša od priporočene. Vse skupaj pomeni, da je potrebno precej več hoje pri pripravi hrane in onemogoča optimalen redosled "kuhinjskihoperacij". Kljub na videz dokaj dobri rešitvi, vidim težavo v uporabnosti take kuhinje in jo odsvetujem. Tudi zaradi cene v primerjavi z otoško, po mojem izračunu je cca. 20% dražja.
Bolj uporabniku in žepu prijazna je otočna varianta, ki mi osebno tudi bolje izgleda. Ima cca. 20% manj kvadrature pulta, vendar je skoraj ves v enem kosu, zato v tej kuhinji praktično lahko stojiš na enem mestu, ko pripravljaš hrano in se malce vrtiš okrog svoje osi. Težko si je predstavljati, vendar je razlika bistvena, prav tako je omogočena komunikacija z ostalim prostorom in prav tako kooperacija z druge strani. Par lahko sodeluje in med seboj komunicira tudi s pogledom, zato precej bolj navijam za verzijo 2.
Sestavljena je iz 75cm globokega otoka, ki ima proti jedilnici dekorativno nišo s steklenimi poličkami (lahko se vgradi tudi osvetlitev). Na notranji strani otoka so 4 predali z dvema notranjima, dolgi so skoraj 1m, zato se priporoča malce boljša vodila (za večjo težo predala). Tudi pozicije ostalih elementov so na dosegu enega koraka in omogoča optimalen proces priprave hrane. Kljub temu, da je pult na videz manjši je dostopen v enem kosu, zato ne bo prihajalo do kopičenja stvari na raznih koncih kuhinje. Z enega mestra je dostopnih 1.6m z globino 75 cm, kar je precej in vse je dostopno z enega mesta. Ob prehodu v "L" je sedaj pomivalni stroj na desni. Do dimnika je 104cm globine, kar je dovolj, do visokih elementov pa morda za odtenek preveč, zato bi jih morda približali za kakih 5cm, da bi dosegli ideal, ni pa nujno. Ta kuhinja je manjša in cenejša, ima pa približno enak ali celo boljši prostorski potencial.
V obeh primerih sem upošteval seksi debelino pulta, barve in globine predalov. Ostalo je na slikah...
www.qstudio.si